Vrijdag 1 april zijn 25 sociale huurappartementen van woningcorporatie Het Gooi en Omstreken in de voormalige melkfabriek opgeleverd. Alle nieuwe bewoners ontvingen de sleutel van hun nieuwe appartement.Verhuurmakelaar Hilde van Deutekom overhandigde symbolisch een sleutel van 1,5 meter aan een van de nieuwe bewoners.
Starters op de woningmarkt uit Bunschoten kregen voorrang bij de toewijzing. Er was veel animo bij de inschrijving. In Er waren 800 belangstellenden waarvan 221 uit Bunschoten-Spakenburg. Alle 25 appartementen zijn uniek. Ze zijn met veel aandacht voor authentieke details gerenoveerd. De oppervlakte varieert van 33 tot 72 m2. Bewoners kunnen straks gebruikmaken van een gezamenlijke tuin.
Een van de nieuwe trotse bewoners is Marloes. Toen ze de advertentie in de krant las, dacht ze: dit is haalbaar voor mij als starter en precies wat ik zoek. Ze vertelt enthousiast: ‘Ik had me ingeschreven omdat dit voor het eerst een goede en haalbare optie was voor mij. Ik ben een trotse inwoner van het dorp en ken de melkfabriek al mijn hele leven. Heel gaaf dat hier nu allemaal starters gaan wonen!’
Marloes. ‘Ik was toe aan een nieuwe stap en meer zelfstandigheid. Ik ben blij dat er mogelijkheden zijn gekomen voor jonge starters en dat leeftijdsgenoten een plek voor zichzelf kunnen krijgen. Ik kijk er erg naar uit om er écht mijn plekje van te gaan maken’. Verhuurmakelaar Hilde vult aan: ‘Het is super mooi geworden en we maken met dit bijzondere project zoveel mensen blij’, vertelt ze. ‘En het aangezicht is ook prachtig nu.’
Marloes is trots op haar nieuwe appartement en in het bijzonder op haar vide! ‘Ik vind het zo leuk om van mijn vide de slaapkamer te maken. Daarnaast vind ik de houten balken een mooi detail en die ramen, geweldig! Ik vind de combinatie van nieuwbouw en oude details echt waanzinnig. Het voelt als een eer om hier te gaan wonen. Dat eindelijk na zoveel jaar leegstand de melkfabriek zo’n mooie bestemming heeft gekregen.’
De sfeer van de oude melkfabriek is bij de herontwikkeling zoveel mogelijk intact gehouden, zoals de schoorsteenpijp, de hoge raampartijen en de gevelversieringen. De sfeer van vroeger is gecombineerd met de kwaliteit van nu. De gevels zijn vanaf de binnenzijde goed geïsoleerd en de oude kozijnen zijn vervangen door nieuwe kozijnen met dezelfde karakteristieke stijlkenmerken. Ook zijn de woningen aardgasvrij gerealiseerd.
​​​​​​Het pand is gebouwd in 1918 en heeft tot 1963 dienst gedaan als melkfabriek. Daarna hebben er diverse kleine ondernemingen gebruik van gemaakt. Sinds 2006 heeft het pand een monumentenstatus.

Vorig artikelNieuwe drugs in omloop
Volgend artikelOrgelconcert Martin Mans