Hij liep al een tijdje met het idee rond, maar de afgelopen twee maanden nam Pierre van der Gijp tien gesprekken op met interessante gasten; mensen die in ons dorp wonen (of werken). Onder de naam YourInSiteis een serie tot stand gekomen over de zichtbare en niet zichtbare kant van die mensen. Persoonlijke verhalen, die de verschillen en overeenkomsten van mensen laten zien.
“Ik wilde graag een podcast serie maken voor luisteraars die benieuwd zijn naar de drijfveren, dromen en twijfels van anderen. Mensen die ze morgen zouden kunnen ontmoeten, of misschien wel zouden willen ontmoeten”, zegt Pierre. Met die verhalen wil ik graag bijdragen aan verbinding. Ik denk het mensen nieuwsgierig maakt, misschien wel aan het denken zet. Of inspireert. We denken namelijk vaak dat we iemand wel kennen, wellicht heb je er wel een ‘oordeel’ over. Met de gesprekken probeer ik een beetje onder dat zichtbare laagje te komen, vandaar ook YourInSite wat een combinatie is van ‘je bent in beeld’ en ‘jouw binnenkant’. Waarmee we die man of vrouw toch wat beter leren kennen”.
Met de hulp van een paar mensen van de lokale omroep (Sjaak Koops en Wouter Koelewijn) zijn de gesprekken voorzien van een mooi intro en – nog belangrijker – worden ze geplaatst op Spotify, zodat eigenlijk iedereen over de hele wereld ze kan luisteren. Maar, de gesprekken worden eerst door de LOS uitgezonden; 10 weken lang, iedere woensdagavond om 20.00 uur, via de plaatselijke radio (met een herhaling op zaterdagavond om 19.00 uur).
“Het is een serie persoonlijke gesprekken geworden, waarin veel gasten inderdaad wat van ‘die binnenkant’ hebben laten zien. Kwetsbaar soms, maar in ieder geval enorm interessant – en ontzettend leuk om te doen”, vervolgt hij. “Het was en is ook wel een beetje spannend. Niet alleen voor de gasten, maar ook voor mij. Want ja, hoe gaan mensen reageren op zo’n initiatief. De gasten waren in ieder geval enthousiast, ook na afloop van het gesprek. Hopelijk zijn de luisteraars dat straks ook”. De gesprekken gaan vaak ook over het werk van de gasten, hun geloof, belangrijke momenten in hun leven, maar ook over een mooie vakantie of bijzondere ontmoeting.
Het zijn gesprekken van 50-60 minuten, opgenomen in een vertrouwde omgeving voor de gasten; een plek waar zij zich thuis voelen. Zo zat Pierre op de kamer van de burgemeester, de huiskamer van fotograaf Jan Erkelens en de teamkamer van Het Sterrenlicht voor het gesprek met Daniëlle Hop. Wat dat betreft ook een beetje ‘binnen kijken’. Hieronder het overzicht en de datum van uitzending via de LOS.
Melis van de Groep Burgemeester 20 april
Willem Hop YoungCapital 27 april
Daniëlle Hop Directeur Sterrenlicht 4 mei
Jan Huijgen Boer/filosoof (Eemlandhoeve) 11-mei
Emmy van Twillert Presentatrice/BABS 18-mei
Jeroen Sloof Ondnenemer Bureau Bos 25-mei
Paul Sneep Dir/bestuurder van de Haven 1 juni
Jan Erkelens Fotograaf 8 juni
Joost Hopman Ondernemer GetJobsDone 15 juni
David Heek Coach/dominee 22-juni

Vorig artikelMartin Smith naar Bunschoten voor Europese primeur
Volgend artikelLOS Buutespel