Een spoedzitting in de Utrechtse rechtbank was de laatste strohalm voor de biogascentrale. Het bedrijf heeft sinds een uitspraak van de Raad van State geen vergunningen meer, maar liet de gasproductiede afgelopen weken wel doorgaan. Met de zitting hoopte het bedrijf de handhaving van tafel te krijgen, maar daar kwam het niet van. De rechter geeft het bedrijf nog één week, maar daarna mag er aan de Haringweg geen groen gas meer worden opgeborreld.
Het liefst zouden Gedeputeerde Staten (GS) de groengasfabriek behouden, antwoordde hun advocaat op vragen van de rechter. Maar het Bibob-onderzoek, de veroordelingen en de onzekerheid over plannen voor de toekomst stellen de provincie niet gerust.
Plannen om de centrale een doorstart te geven zijn er zeker. Dinsdag heeft Van de Groep een volledige, nieuwe vergunningsaanvraag ingediend die door de provincie in behandeling genomen kan worden. En woensdag zou een eerste overeenkomst getekend zijn met een Amerikaanse multinational, die het bedrijf later dit jaar over zou willen nemen.
Die overname staat pas half augustus gepland, in de vorm van een aandelentransactie. Een oplossing zou kunnen liggen in de biogascentrale die in zijn huidige vorm een nieuwe vergunning krijgt, die dan overgedragen zou worden aan de Amerikaanse partij. “Als GS wil dat de groengasproductie in Bunschoten blijft, is dit de enige kans”, aldus de advocaat van Van de Groep.
Om daar bewijs voor te leveren, wilde Van de Groep de provincie telefonisch in contact brengen met deze koper. Maar dat gesprek kwam er niet van; de provincie wilde er niet aan.
Arie van de Groep: “Ik weet dat ik een gepasseerd station ben. Ik wil het overdragen aan een andere eigenaar. Ik zit er niet meer voor mijn eigen belang, maar voor mijn werknemers en de duurzaamheid in de regio.”
Het bedrijf heeft een productie van 13 miljoen kuub, waarmee het de grootste groengasproducent in onze provincie is. “Ik blijf het heel merkwaardig vinden dat de provincie het belang van groen gas zo onderstreept, maar over ons een schaduw van criminaliteit blijft zien”, aldus bestuursvoorzitter Joost. “Nu het bedrijf moet worden stilgelegd kunnen we onze leveringsplicht die we in 2018 met Eneco overeen zijn gekomen niet nakomen. Dat is een schadepost die het bedrijf niet kan dragen. Dat leidt tot een faillissement”, aldus de advocaat.
Na volgende week dinsdag mag de provincie gaan handhaven. “De provincie heeft nog de mogelijkheid om te zeggen dat ze toch met die nieuwe partij in gesprek gaan. Dan kunnen ze het bedrijf en groen gas in Bunschoten-Spakenburg nog redden”, stelt Arie van de Groep na de zitting nog.
“Dit is het Endspiel”, zegt zijn bestuursvoorzitter De Jongh. “De komende week zullen we druk zijn met onze koper. En natuurlijk ook met die tientallen mensen waarvan hun baan op de tocht staat. Want wat ga je hen vertellen?”Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelKoningsdag Bingo Oranjevereniging
Volgend artikelOpvang in oude Van Amerongenschool