Sinds vorig jaar zijn de fietspaden in de gemeente Bunschoten bij rotondes voorzien van de woorden ‘Rotonde, rustig aan’. Kortgeleden is deze kreet opnieuw aangebracht of op bepaalde plekken verduidelijkt.Om alle verkeersdeelnemers zoveel mogelijk aan te spreken, zijn vorige week ook posters geplaatst in de borden naast de hoofdwegen. Leuk om te weten: deze poster is uitgekozen door de kindergemeenteraad.
Nadert u een rotonde? Kijk dan goed rond, doe rustig aan en blijf goed opletten. Die boodschap willen we overbrengen aan alle deelnemers in het verkeer. Als fietser heeft u op bijna alle rotondes in de gemeente Bunschoten voorrang, maar dat betekent niet dat u het ook altijd automatisch krijgt. Het kan namelijk voorkomen dat een automobilist u over het hoofd ziet. Daarom is het van belang om altijd op te blijven letten en oogcontact te zoeken met elkaar en de rotonde te benaderen met gepaste snelheid, ongeacht of u op de (elektrische) fiets bent of in de auto rijdt.
In alle gevallen is het van belang om geconcentreerd deel te nemen aan het verkeer. Laat u niet afleiden door bijvoorbeeld uw telefoon te gebruiken op de fiets of in de auto. Naast het feit dat het verboden is en u er een boete voor kunt krijgen, is het ook onverantwoordelijk. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, en door goed te observeren en concentreren kan een hoop voorkomen worden.
Ook een manier om de veiligheid bij rotondes zoveel mogelijk te waarborgen, is het fietsen in de juiste rijrichting. Op veel rotondes in onze gemeente rijden fietsers nog vaak in de verkeerde rijrichting, ook wel spookfietsen genoemd. Dit is gevaarlijk en verwarrend voor het overige verkeer. Over het algemeen geldt dus: houd rechts. Fietsstroken op rotondes die wel in twee richtingen bereden mogen worden zijn te herkennen aan de witte onderbroken as-strepen. Ook zijn deze fietsstroken vaak wat breder.

Vorig artikelGezellig in het centrum op koningsdag!
Volgend artikelGevonden en verloren