Een van de namen op het monument voor de gevallen in de gemeente Bunschoten is die van Eveline de Leeuw. Zij was 46 jaar bij haar overlijden in Auschwitz. Voor zover bekend was zij in de Tweede Wereldoorlogde enige Joodse inwoner van Bunschoten. Of beter gezegd de enige die in het bevolkingsregister was ingeschreven. Om die reden is deze week op initiatief van het Centrum voor Erfgoed & Cultuur een zogenaamde Stolpersteine geplaatst bij het pand waar zij het laatst woonde: Oude Schans 33 in Spakenburg.

Eveline de Leeuw, geboren in 1896, was werkzaam als directiesecretaresse op de Knopenfabriek. Bij het uitbreken van de oorlog woonde zij al een jaar of elf in Amersfoort. Daarna zocht ze woonruimte in Spakenburg en ze vond die in juni 1940 aan de Oude Schans 33. Daar woonde de weduwe Koelewijn-Schuil, beter bekend als Fenna, en die had daar een drogisterij. Waarschijnlijk geen vetpot en de opbrengst van de verhuur van een deel van de grote woning was welkom. Twee kamertjes boven haar drogisterij verhuurde zij aan ‘de Jodin van de Knopenfabriek’.

Net als alle andere Joden in Nederland kreeg zij op een kwade dag in 1942 de oproep om zich te melden. Toen het zover was, heeft ze afscheid genomen van haar collega’s en bekenden. Na die tijd is nooit meer iets van haar gehoord. Waar ze precies naartoe gegaan is en wat er verder is gebeurd, is niet bekend.

Feit is wel dat ze op 30 september 1942 om het leven kwam in Auschwitz.

Vorig artikelVisie wegen buitengebied en onderzoek asfaltwegen
Volgend artikelDodenherdenking