Een van de namen op het monument is die van Eveline de Leeuw. Zij was 46 jaar bij haar overlijden in Auschwitz. Voor zover bekend was zij in de Tweede Wereldoorlog de enige Joodse inwoner van Bunschoten:de enige die in het bevolkingsregister was ingeschreven. Deze week is op initiatief van het Centrum voor Erfgoed & Cultuur een Stolpersteine geplaatst bij het pand waar zij het laatst woonde: Oude Schans 33 in Spakenburg.
Stolpersteine zijn messing steentjes waarmee de slachtoffers van het nationaalsocialisme worden herdacht. De Stolpersteine worden in de stoep geplaatst voor de laatste woning van de slachtoffers. Op elk steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie en plaats en datum waar het slachtoffer is overleden.
Het opduiken van de naam van Eveline de Leeuw kwam door Willem Fecken uit Kortenhoef. Hij deed onderzoek naar de Joodse gemeenschap in ’s Graveland en Kortenhoef. Uit het boek blijkt ook de relatie met de gemeente Bunschoten.
Eveline de Leeuw, (1896), was werkzaam als directiesecretaresse op de Knopenfabriek. Bij het uitbreken van de oorlog woonde zij in Amersfoort. Daarna zocht ze woonruimte in Spakenburg. Ze vond die in juni 1940 aan de Oude Schans 33. Daar woonde de weduwe Koelewijn-Schuil, beter bekend als Fenna. Ze had daar een drogisterij. Twee kamertjes boven haar drogisterij verhuurde zij aan ‘de Jodin van de Knopenfabriek’. Ze was bij de familie in de kost. Op een kwade dag in 1942 kreeg ze de oproep om zich te melden.
Door collega’s is aangeboden om voor een onderduikadres te zorgen, maar dat sloeg ze af. Niemand kon haar ervan weerhouden om zich te melden.
De familie waarbij ze in de kost was, bracht haar naar de bus. Na die tijd is nooit meer iets van haar gehoord. Feit is dat ze op 30 september 1942 om het leven kwam in Auschwitz.
De problematiek rondom Joodse inwoners was in de gemeente Bunschoten gelukkig beperkt, maar uit het voorgaande blijkt dat het toch niet helemaal aan de gemeenschap voorbij is gegaan.

Vorig artikelIemand voordragen voor een koninklijke onderscheiding
Volgend artikelKinderuitspraken….