Amper zes weken oud waren ze, de drie kittens die vorige week in een weiland werden gevonden door een voorbijganger . Onder de vlooien, met een zware niesziekte en ernstig ondergewicht werden de jongediertjes naar Dierenbeschermingscentrum Amersfoort gebracht. De dieren zien er zo slecht uit dat de foto’s ook te schokkend zijn.
Het is een situatie die ze helaas veel te vaak zien, zegt Saskia Thijssen van de Dierenbescherming. “We vangen als Dierenbescherming in Nederland jaarlijks 3400 kittens op. Alleen al in Amersfoort gaat het om ongeveer 130 kittens per jaar.” Ongeveer één op de drie dieren is ziek als ze worden binnegebracht en hebben daardoor extra zorg nodig.
De Dierenbescherming is daarom een campagne gestart. Want de zieke dieren stellen de opvangcentra en gastgezinnen soms voor lastige scenario’s. Zo moeten de verblijven extra worden schoongemaakt, worden de dieren dagelijks gewogen, hebben ze medicatie nodig en kost het voeden ook veel tijd.
Ze kan zich voorstellen dat niet iedere kattenbezitter zit te wachten op een nest kittens. “Maar dumpen is nooit een oplossing. We kunnen altijd helpen als mensen bij ons aankloppen”, zegt ze.
Vaak kunnen de kittens dan relatief snel in gastgezinnen worden geplaatst. En nu ze het daar toch over heeft: extra gastgezinnen zijn altijd welkom. “Onze gastgezinnen gaan ook met vakantie en dan kunnen we achtervang gebruiken.”
Voorkomen is beter dan genezen. “Zorg ervoor dat je kat onvruchtbaar is gemaakt als je geen kittens wil”, zegt Thijssen. “Dat is de enige manier om dit te voorkomen.”
Met de drie kittens die in het weiland waren gevonden gaat het een week later alweer een stuk beter. Ook zij zitten nu in een gastgezin. “Ze zijn heel benauwd en hebben ontstoken oogjes, maar ze spelen graag en eten redelijk goed.”
De verwachting is dat de kittens met twaalf weken weer zo goed als hersteld zijn. Dan mogen ze ook naar een nieuwe eigenaar. “Het is mooi om te zien dat ze zo veerkrachtig zijn”, zegt Thijssen tevreden.
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelGewijzigde openingstijden
Volgend artikelBestuursrapportage 2022