*Gebruik een zonnebrandcrème met een goede beschermingsfactor. Breng de zonnebrandcrème altijd ruim aan. De beschermingsfactor, bijvoorbeeld factor 30, wordt pas bereikt als je zo dik mogelijk smeert.

*Tussen12:00 en 15:00 uur is de zon het felst. Tijdens deze uren kun je beter niet zonnebaden. Doe je het wel, smeer je dan extra goed in en herhaal dit na verloop van tijd. Ook de uren eromheen kun je nog gemakkelijk verbranden, maar net wat minder snel. In de vroege ochtend en in de avond loop je nauwelijks risico op verbranden.

*Laat je huid wennen aan de zon. Ga dus in het voorjaar op de eerste warme of zomerse dag niet de hele dag zonnen als je huid nog licht is.

*De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Ook op een wisselend bewolkte dag met lage temperaturen kan je makkelijk verbranden als de zonkracht sterk is.

*Ook parasols en wolkenvelden beschermen je niet volledig tegen de zon, dus ook in de ‘schaduw’ moet je zonnebrand gebruiken.

*Het is verleidelijk om in korte broek en T-shirt te lopen, maar als je snel verbrandt dan is een lange broek en een shirt met lange mouwen beter.

*Draag een pet of hoed. Een zonnebril beschermt de ogen tegen UV-stralen.

*Extra oppassen is het als je bij het water bent of op het strand ligt. Water, maar ook zand reflecteren het zonlicht en de huid verbrandt hierdoor nog sneller. Extra insmeren is dan ook verstandig. Ook als je uit het water komt, moet je weer smeren, want als je je afdroogt, haal je ook alle zonnebrand er weer af. Ook al is deze ‘waterproof’. Sowieso is het verstandig om elke twee uur te smeren.

*Zorg dat je voldoende drinkt, maar ga bewust om met alcohol. Alcohol verwijdt de bloedvaten extra en hierdoor verbrand je sneller.

*Gun je huid ook een dagje rust, dus ga niet elke dag liggen ‘bakken’.

Onderschat het effect van verbranding niet. Verbranding kan permanente schade aan je huidcellen veroorzaken en het verhoogt de kans op huidkanker. Zoals met alles geldt: geniet, maar doe het met mate.

Vorig artikelSaharastof
Volgend artikelBabbeltruc