Een dagje zonnen is natuurlijk heerlijk, maar kan ook gevaarlijk zijn.
Veel mensen hebben het weleens meegemaakt: je ligt de hele dag lekker te zonnen op het strand en vervolgens heb je aan het eindevan de dag hoofdpijn. Vaak heb je te weinig gedronken en lag je heel lang onbeschermd in de zon of ben je juist actieve dingen aan het doen. In veel gevallen helpt het als je in schaduw gaat zitten en extra water drinkt. Deze mildere gevallen zijn vaak zelf op te lossen en daarbij is het niet nodig om verdere actie te ondernemen. Er is sprake van een lichte zonnesteek.

In het ergste geval kan je last krijgen van heftige hoofdpijn, misselijkheid en/of duizeligheid. Dit zijn typische kenmerken van een zonnesteek. Het is dan verstandig om zo snel mogelijk de schaduw op te zoeken en veel water te drinken maar zorg ervoor dat het niet ijskoud is. Als het te koud is, kan het een shock zijn voor je lichaam. . Mocht je nou ook symptomen krijgen zoals koorts, extreme vermoeidheid, sufheid en flauwvallen dan is er kans dat je een hitteberoerte hebt. Schakel dan meteen een arts in want dit kan levensgevaarlijk zijn!

Veel mensen denken dat je heel lang in de zon moet zitten om een zonnesteek op te lopen. Dit is echter niet waar! De snelheid waarmee je een zonnesteek oploopt ligt volledig aan de weerssituatie en de fysieke inspanningen die je op dat moment verricht. Als je tijdens extreem heet en vochtig weer heftige fysieke inspanning verricht, kan je binnen no time een zonnesteek oplopen.

Weeronline

Vorig artikelVerplaatsen van vluchten
Volgend artikelMEDEDELING!