Van 23 t/m 25 september toont het Spoorwegmuseum circa 25 modelbanen van Europa’s beste modelbouwers. Het vakmanschap van de bouwers zorgt ervoor dat de modelbanen bijna niet van echt te onderscheidenzijn. Sommige deelnemers ken je misschien van het tv-programma De Grote Kleine Treinencompetitie, zoals de Belgische bouwer Evan Daes. Er zijn demonstraties modelbouw en kinderen kunnen naar hartenlust speuren, spelen, bouwen en rangeren.
De banen komen dit jaar uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en zelfs uit Polen. Er zijn modelbanen te zien, van piepkleine diorama’s van slechts één vierkante meter tot een modelbaan van meer dan 30 meter lang. De bouwers staan erbij om de treinen te laten rijden en uitleg te geven.
Een van de modelbouwers die zijn nieuwste project laat zien is Evan Daes, jurylid van de Grote Kleine Treinencompetitie dat vorig jaar door Omroep Max werd uitgezonden. Bij zijn baan mag je zelf aan de knoppen zitten. Daarnaast zijn er meer bekenden uit het programma aanwezig.Zij stelen letterlijk de show met een flitsende miniatuurversie van het Belgische metalfestival Graspop. Ook is de winnende modelbaan van De Grote Kleine Treinencompetitie te bewonderen.
De Modeltrein Expo On traXS is voor de liefhebber, maar ook voor gezinnen met kinderen is het evenement zeker de moeite waard. Opstapjes zorgen ervoor dat de banen ook voor de kleintjes goed te zien zijn. Op het speciale kinderplein kunnen kinderen knutselen en bouwen en ook zelf achter de knoppen om een rangeerdiploma te halen. Met de speurtocht kun je aan de hand van detailfoto’s op zoek naar de juiste modelbanen.
Natuurlijk zijn alle attracties van het museum in vol bedrijf, een bezoek aan Stalen Monsters, de Grote Ontdekking, het theater of de Vuurproef maakt een bezoek aan de Modeltrein Expo compleet. Extra is de tentoonstelling ‘Expeditie Posttrein’ over ruim anderhalve eeuw postvervoer per trein. De vijf posttreinen van het museum zijn toegankelijk voor publiek.

Vorig artikel253e vogeltelling plasjes Vitens
Volgend artikelIJsselmeervogels ruziet met Scheveningen over transfer