Na de supermaan in juni, ook wel superaardbeienmaan genoemd, is de volgende volle maan in deze julimaand ook gelijk weer een supermaan.
e afstand tussen de aarde en de maan verschilt gedurende het jaar.Dit komt omdat de maan niet in een perfecte cirkel, maar in een eivorm om de aarde heen draait. De ene helft van het jaar staat de maan dus dichter bij de aarde. Bij een supermaan is de afstand tot de aarde in deze baan het kortst. De maan lijkt hierdoor groter en feller in vergelijking met een “gewone” volle maan. Om precies te zijn: 7% groter en maar liefst 14% helderder!

Op woensdag 13 juli is de supermaan om 20:38 uur het dichtst bij de aarde, maar we moeten nog even wacht tot na zonsondergang voor het beste zicht. De maan komt om 22:30 uur op en verdwijnt de volgende ochtend weer om 4:21 uur.

Vorig artikelRegionaal Data Team
Volgend artikelUittip: Stoomgemaal Arkemheen