Het aantal verre reizen onder Nederlanders neemt weer toe. Rabiës (ook wel hondsdolheid genoemd) komt helaas wereldwijd, ook in Europa voor. De dodelijke ziekte is het gevolg van infectie met het rabiësvirusdoor een besmet dier.
Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 50.000 mensen aan de gevolgen van rabiës (bron: RIVM). Het virus kan via het speeksel van een geïnfecteerd dier in het lichaam komen door een beet, krab of lik. Tussen 2016 en 2018 verdubbelde het totaal aantal meldingen van een mogelijke rabiësbesmetting van 163 naar 342. In de eerste zes maanden van 2019 ontving Eurocross 222 meldingen, waarvan de meeste uit Indonesië (13%), Thailand (11%), Vietnam (8%) en Sri Lanka (8%) kwamen.
Onmiddellijke behandeling is noodzakelijk, want bij uitbraak is de infectie altijd dodelijk. Vervolgens moeten vaccins en antistoffen worden toegediend. Doordat medicatie niet op elke bestemming voorhanden is, betekent dit vaak een abrupt einde van de reis. Daar moet de reiziger zich bewust van zijn. Een goede manier om gedoe te voorkomen is vooraf vaccineren. Op die manier ben je, mocht je een ernstige wond krijgen van een bewezen rabide dier, nog steeds goed beschermd en heb je alleen een boostervaccin nodig. Daar moet je misschien even voor reizen, maar is wel te krijgen zonder dat je terug moet naar Nederland.”
Rabiës komt bijna overal ter wereld voor, in maar liefst 150 landen. Met name in landen in Afrika, Azië en bepaalde delen van Midden- en Zuid-Amerika, maar ook in (Oost-)Europa (Albanië, Polen, Roemenië, Turkije). Vermijd in landen waar rabiës heerst dus contact met dieren. Niet alleen honden, katten en apen kunnen rabiës bij zich dragen, maar ook vleermuizen.
Eenmaal ingeënt ben je je hele leven beschermd. Bij mogelijke besmetting heb je dan alleen nog twee injecties nodig van een vaccin dat makkelijker te verkrijgen is. Bij een krab, lik of beet van een dier moet de plek direct tenminste vijftien minuten worden schoongemaakt met lauwwarm water en zeep en bij voorkeur worden uitgeborsteld, bijvoorbeeld met een tandenborstel.

Vorig artikelOverzicht uitslagen oefenduels:
Volgend artikelBuurthuis Grace Home open in de vakantie