Als je huisdier heet aanvoelt, snel ademt, niet wil eten en/of lusteloos is, heeft je dier het te warm. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Belangrijk is dandat je je huisdier naar een koele plek brengt en zorgt voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken: doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken. Als de oververhitting ernstig is, kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Ook dieren kunnen verbranden vooral als ze een witte of lichte vacht hebben. De gevoelige plaatsen zijn de rug, oren en neus: de oren van katten, puntoren van honden, de rug en oren van varkens, witte neuzen van paarden, ezels, koeien en schapen. Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of meer. Voor honden en katten bestaat speciale zonnebrandcrème die niet giftig is. Test de crème eerst op een klein stuk huid om te zien of het dier niet allergisch is.

Ook de voetzolen zijn gevoelig. Heet asfalt en straatstenen veroorzaken brandwonden. Laat je hond dus nooit uit op hete asfalt of tegels lopen. Laat nooit je hond in de auto achter.

Vorig artikelChristenen voor Israel
Volgend artikelVogeltelling Westdijk