Rijkswaterstaat heeft een hitteprotocol. Bij extreme warmte nemen we extra maatregelen om gestrande automobilisten op de snelweg direct naar een veilige locatie met voorzieningen te brengen. Het hitteprotocolgeldt in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans (70% of meer) is op temperaturen van 30 °C of hoger.
Als het hitteprotocol geldt, helpt Rijkswaterstaat direct alle automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan. Als we een melding binnenkrijgen, schakelen we meteen een berger in die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt. Zoals bijvoorbeeld een tankstation of parkeerplaats. Op de dagen dat het protocol geldt, doen we dat tussen 10.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds.

Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C.
Advies voor weggebruikers tijdens hitte
Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee, ook omdat de concentratie afneemt als u onvoldoende drinkt.
Mocht u toch stranden met uw voertuig, wacht dan achter de vangrail. Neem een paraplu mee in de auto, die u als parasol kunt gebruiken.
Houd uw sigarettenpeuken en overig afval binnenboord. Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.

Vorig artikelGaladiner SV Spakenburg
Volgend artikelMolen