Blauwalg ontdekt op de Oostdijk in Bunschoten. Blauwalgen zijn bacteriën die van nature in het water zitten die giftige stoffen kunnen produceren. Blauwalgen groeien goed in de zomer. Vooral bij een temperatuur tussen de 20 en 30 graden en als erweinig stroming is en veel licht. Als blauwalgen sterk groeien, kunnen, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, groene drijflagen op het water ontstaan. Vooral deze drijflagen zijn een groot risico, omdat hier veel cellen bij elkaar zitten. Vermijd contact met deze drijflagen en laat (huis)dieren niet drinken van dit water drinken.

Botulisme en blauwalg zijn twee verschillende problemen. Botulisme is een vorm van vergiftiging, die vooral in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels. Het verlamt de spieren en de vogels stikken of verdrinken. Water met blauwalgen ziet er niet aantrekkelijk uit, kan stinken en brengt ook risico’s met zich mee.

Vorig artikelUitslag wedvlucht met jonge duiven
Volgend artikelVoormalig verzorger George Bouman overleden