Het was op 21 december 1882 dat het Gemaal “Hertog Reijnout” voor de eerste maal draaide. In opdracht van het Waterschap werd het ontwerp gedaan door Ir. Van Hasselt, die later met de Koning het fameuzeIngenieursbureau HasKoning oprichtte. De heren Backer en Rueb, eigenaren van de fabriek waar de stoommachine is gebouwd, waren op 21 december ook aanwezig. Dat is dit jaar 140 jaar geleden en op 10 december gaat het Gemaal daar aandacht aan besteden. Noteer alvast de datum!
Een oud Stoomgemaal heeft veel onderhoud nodig. Er zijn het ketelhuis en stoomketel, de machinekamer en de stoommachine zelf, de schepraderen, diverse pompen en de schoorsteen. De schepraderen zijn altijd blootgesteld aan weer en wind en ondergaan op dit moment groot onderhoud.
Vrijwel alle onderhoud gebeurt door de vrijwilligers. Op zaterdagmorgen doet men de meer technische klussen, op woensdag wordt er onderhoud gedaan aan de gebouwen. Er zijn ook mensen die op de open dagen de rol van gastvrouw/gastheer spelen.
Veel vrijwilligers zijn al met pensioen zijn, maar er zijn ook jonge mensen die het leuk vinden om mee te helpen om dit unieke monument in stand te houden. De jongste machinist is pas 26 jaar oud !
Er zouden een paar stokers in opleiding kunnen komen. U loopt dan 2 jaar mee met ervaren stokers. Ook mag u gratis de 4 daagse stoomcursus volgen van de Vereniging tot Behoud van Stoomwerktuigen. Als u zelfstandig stoker bent is er de mogelijkheid om machinist te worden.
Maar wellicht wilt u graag aan het onderhoud van de gebouwen meewerken of wilt u een dag in de week als gastvrouw/ gastheer meewerken. Kortom, mogelijkheden genoeg en u gaat mee functioneren in een groep enthousiaste mensen die allemaal het zelfde doel na streven, dit unieke monument in stand houden. Heeft u interesse, , email naar: info@stoomgemaal-arkemheen.nl of bel de Beheerder op nummer: 06 5322 5997. Meer informatie: www.stoomgemaal-arkemheen

Vorig artikelStakingen NS
Volgend artikelLOS Buutespel