Op een markante plek in de polder staat het Gemaal Eemnes. Al eeuwenlang wordt hier water uit de laaggelegen Eemnesserpolder afgevoerd naar de Eem. Zaterdag 10 september, tijdens Open Monumentendag, ishet gemaal open voor publiek.

Bijzonder zijn de 95 jaar oude elektrische pompen die in het gemaal staan. Slechts enkele keren per jaar starten en draaien deze antieke machines. Elk half uur demonstreren medewerkers van Waterschap Vallei en Veluwe de werking van het gemaal.

De Eemnesserpolder kent een rijke geschiedenis van dijkdoorbraken en overstromingen. En al generaties lang wordt het water uit de polder afgevoerd. Met keersluisjes, een watermolen, later een stoomgemaal, een oud elektrisch gemaal en tegenwoordig een volautomatisch elektrisch gemaal. Tijdens de open dag vertellen vrijwilligers van de Historische Kring Eemnes over de ontginning van de Eemnesserpolder en de historie van het gemaal en de naastgelegen sluis.

Combineer het bezoek aan Gemaal Eemnes aan de Korte Maatsweg 5 in Eemnes, met een fietstocht door de mooie Eemnesserpolder en langs de Eem. Of kom lopend langs het klompenpad Nesserpad. Geopend van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Een ruime parkeerplaats ligt net voor de boerderij aan de Korte Maatsweg 3 in Eemnes.

Vorig artikelZonnig augustus
Volgend artikelErvaar de kracht van wildplukken