De provincie gaat alle boerenprotestvlaggen langs de Utrechtse provinciale wegen toch weghalen. Eerder liet de provincie nog weten dit te “gedogen, zolang er geen gevaarlijke situaties ontstaan”. Nu deherfst eraan komt, is toch besloten de omgekeerde vlaggen te verwijderen. Half oktober moet dit zijn geregeld.
“Nu de herfst eraan komt, neemt het risico toe dat de voorwerpen loslaten.”Om die reden besloot Rijkswaterstaat (RWS) al in juli om alle vlaggen langs rijkswegen weg te halen. “Die dingen kunnen losraken of op de weg komen”, zei een woordvoerder toen.
De provincie gaat ook in gesprek met de gemeenten en boerenorganisaties, om er voor te zorgen dat de vlaggen in alle gemeenten worden verwijderd. Meerdere Utrechtse gemeenten zijn inmiddels zelf al begonnen met het verwijderen van de omgekeerde vlaggen die hangen aan gemeentelijke lantaarnpalen en verkeerslichten.
Een paar weken geleden bleek nog dat veel gemeenten worstelen met de omgekeerde driekleur. Zo wilde de gemeente De Ronde Venen nog geen actie ondernemen, ook niet na kritisch vragen uit de gemeenteraad. De gemeente gedoogde de vlaggen, uit begrip voor de agrariërs. Maar aan dat gedoogbeleid kwam vorige week een einde. Protesteren mag, zei de gemeente, maar niet aan gemeentelijke eigendommen en ook niet als de verkeersveiligheid in het geding komt.

Vorig artikelHour of praise
Volgend artikelBatterij en kanonnen