Het tweede weekend van september is traditioneel het weekend waarin Open Monumentendagen worden georganiseerd. Eigenlijk is de Visserijdag een beetje onze Open Monumentendag. Vandaar dat de Open Monumentendagin de gemeente Bunschoten niet zo’n groot evenement is geworden.
Om het evenement zo maar voorbij te laten gaan, zou jammer zijn. Vooral ook omdat er digitaal veel mogelijk is. En al zijn monumenten niet opengesteld, ze zijn ook aan de buitenkant interessant om te bekijken. Vooral als vooraf wat informatie kan worden opgezocht. Die informatie is te vinden op : www.openmonumentendag.nl/comite/bunschoten/
Om toch enigszins mee te doen, is er alleen een digitale Open Monumentendag. Het voordeel is dat de informatie over de monumentendag langer is te raadplegen op: www.openmonumentendag.nl
Bij een aantal monumenten is een QR-code te scannen. Dan is direct bij het pand nadere informatie te vinden over het monument.
Enkele monumenten die normaal zijn geopend, zijn op deze zaterdag ook geopend. Dat is bijvoorbeeld Korenmolen de Hoop. De molenwinkel is open en de molenaars vertellen graag over de werking van de molen. In de molenwinkel ook informatie over enkele andere monumenten te verkrijgen. Verder is de Noorderkerk open van 11.00 tot 15.00 uur en ook de winkel in de Ouwe Sjool aan de Kerkstraat is open.
Op het complex van Museum Spakenburg zijn ook enkele monumenten aanwezig zoals de vishangen, de hooiberg en de taaninstallatie. Museum Spakenburg is alleen te bezoeken met een geldig toegangsbewijs of met de Museumkaart. Het museumcomplex is dus niet vrij toegankelijk. Maar voor een klein bedrag is er toch heel veel te zien. De Stadsweiden en de begraafplaats Memento Mori zijn het hele jaar door Open Monumenten.

Vorig artikelVerkeersboetes in 2023 9 procent hoger
Volgend artikelLOS KLASSIEK