Het goed scheiden van het groente-, fruit-, en tuinafval (gft) blijft belangrijk, ook nu we naar het systeem van nascheiden van pmd en restafval zijn overgegaan. Ons gft-afval bestaat uit waardevollegrondstoffen die we kunnen recyclen tot nieuwe producten.
Helaas belanden er nog regelmatig andere spullen in de gft-container die hier niet in thuishoren. Het is belangrijk dat grondstoffen zoals gft, maar ook papier en karton, glas en textiel worden gescheiden. Deze grondstoffen worden niet gescheiden in de nascheidingsinstallatie en moet u dus thuis goed scheiden.
Op dit moment zien we een toename van vervuild gft. Een vuilniswagen van ROVA leegt per rit de gft-containers van zo’n zeshonderd huishoudens. Als daar een aantal containers met vervuiling tussen zit, kan het zijn dat de hele vracht wordt afgekeurd. Dat is niet goed voor het milieu, want er gaan ontzettend veel nuttige grondstoffen mee verloren. Ook wordt een afgekeurde vracht gft verbrand als restafval, en verbranden van afval kost veel geld.
In uw groene container mag alleen groente-, fruit- en tuinafval, zoals etensresten, schillen en resten van groente, fruit en aardappelen of onkruid, bladeren en takken. Nu zien we ook nog vaak houten planken, kattenbakgrind en dichtgeknoopte plastic zakken in het gft. Allemaal voorbeelden van spullen die niet in de gft-container thuishoren. Plastic in gft levert problemen op in de verwerking en kan er niet worden uitgehaald. Als u toch graag plastic zakken gebruikt, gebruik dan composteerbare zakken met een Kiemplantlogo. Deze zakken zijn bij veel winkels en supermarkten te koop. Samen gaan we voor goed gescheiden gft!

Vorig artikelMantelzorgondersteuning De Boei
Volgend artikelKom in actie tijdens de World Cleanup Day