Dat de startdatum van de astronomische herfst wisselt heeft met verschillende dingen te maken. Ten eerste spelen schrikkeljaren een grote rol. Daarnaast verschuift de datum waarop de herfst begint oplangere termijn door veranderingen in de stand van de aardas. Sowieso zijn de seizoenen niet even lang doordat de aarde een eivormige baan rond de zon aflegt. Vanwege die wisselingen wordt voor het gemak in kalenders vaak de 21e aangehouden als begin van de herfst.

Meteorologen houden 1 september aan als start van de herfst en dat is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Het gebruik van drie opeenvolgende hele kalendermaanden maakt het makkelijker om statistieken voor een seizoen uit te rekenen en eerlijk te vergelijken met voorgaande jaren. Start- en einddata van de meteorologische seizoenen liggen namelijk vast, terwijl het begin en eind van de astronomische seizoenen wisselt tussen de 20ste en 23ste.
Dit jaar is dat op 23 september om 3:04 uur.

Weeronline

Vorig artikelSportkampioenen gehuldigd.
Volgend artikelWoningcorporaties Eemland en Gelderse Vallei (SWEV))