Op het Sovjet Ereveld zijn voor het eerst na 74 jaar de namen te raadplegen van de oorlogsslachtoffers die er begraven liggen. Ze staan in een nieuw grafregister.
Het nieuwe register bevat van elkesoldaat – voor zover bekend – zijn volledige naam, zijn geboortedatum en -plaats en de datum en plaats van overlijden. In het oude register stonden geen volledige namen en vrijwel geen data en plaatsen vermeld.
De duizenden aanvullingen en verbeteringen zijn het gevolg van meer dan twintig jaar speurwerk door onderzoeker Remco Reiding. Hij achterhaalde van meer dan 250 soldaten de identiteit en spoorde van meer dan 220 van deze soldaten ook de nabestaanden op. Ook ontdekte hij waar veel van de soldaten vandaan kwamen en waar en wanneer ze om het leven kwamen.
Inmiddels heeft Reiding zijn werk ondergebracht in Stichting Sovjet Ereveld, die zich ten doel heeft gesteld de nagedachtenis aan de in Leusden begraven oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie levend te houden. Het nieuwe grafregister is dan ook te raadplegen in de informatiezuil van de Stichting bij de ingang van het Ereveld.
Op het Sovjet Ereveld liggen in totaal 865 oorlogsslachtoffers begraven uit Rusland, Oekraïne, Oezbekistan en andere voormalige Sovjetrepublieken. De afgelopen jaren werden al in fases alle grafstenen vervangen met de juiste gegevens. In het register zijn geboorteplaatsen toegevoegd. Het register kwam tot stand met financiële steun van de Oorlogsgravenstichting, de beheerder van de begraafplaats, en het Wilhelmina E. Jansen Fonds.

Vorig artikelUittip: Rollerdisco
Volgend artikelHerinrichting Dorpsstraat vandaag van start