Het OM staakt de vervolging van afvalverwerker ATM uit Moerdijk na milieuvervuiling met gerecyclede grond op zeker vijf locaties. Dat bevestigt het OM aan RTV Utrecht na berichtgeving van Trouw. Doorhet gebruik van vervuilde grond moest onder meer de Westdijk in Bunschoten-Spakenburg voor ruim 34 miljoen euro worden schoongemaakt.
Volgens het OM is er te weinig bewijs dat de verontreiniging aan ATM te wijten valt, en is de overheid niet duidelijk genoeg geweest bij de inkadering van haar regels en het toezicht daarop.
Thermisch gereinigde grond
De verontreiniging in Bunschoten vond zes jaar geleden plaats toen er 120.000 ton aan gerecyclede, thermisch gereinigde grond (TGG) gebruikt werd om de Westdijk te versterken.
Al snel bleek dat de grond zwaar vervuild was: in het najaar van 2016 zorgde harde regen ervoor dat een deel van de TGG het water in liep. Dit leidde tot hoge concentraties zout, sulfaat en zware metalen in het water langs de dijk. Het waterschap besloot in 2018 om de grond in Bunschoten te verwijderen.
Herstel Westdijk Bunschoten nu écht afgerond: ‘Niet trots op waarom we hier staan, wel op het resultaat’
Bron: RTV Utrecht

Vorig artikelHervormingsdag
Volgend artikelHakenkruis op de Schouw