De meeste jongeren vinden lachgasgebruik in het verkeer gevaarlijk. Toch zijn er jongeren die met lachgas deelnemen aan het verkeer. Dit komt door zelfoverschatting en een verkeerde inschatting van derisico’s. Ook vinden jongeren het vervelend om als passagier de bestuurder aan te spreken op lachgasgebruik in de auto. Dit blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert.
Lachgasgebruik in het verkeer is een zorgwekkend probleem onder jongeren in Nederland. Zo zijn er de afgelopen jaren al veel verkeersincidenten geweest met lachgas.
Hallucineren, flauwvallen of verlamming in de benen: het zijn verschillende bijwerkingen die lachgas in het verkeer levensgevaarlijk maken. Voor veel jongeren is de auto echter de plek om lachgas te gebruiken. Zo geeft een (stilstaande) auto veel comfort en privacy. De drempel om toch de auto te starten is hierdoor minder hoog..
TeamAlert onderzocht het gebruik van lachgas. Veel jongeren voelen zich niet verantwoordelijk voor het lachgasgebruik van anderen. Ze willen zich niet bemoeien met het gedrag van anderen en praten nauwelijks met elkaar over het gebruik. Zo blijkt uit het onderzoek van TeamAlert.
Om het lachgasprobleem in het verkeer aan te pakken, lanceerde TeamAlert donderdag voor de derde keer op rij de campagne ‘Rij Ballonvrij’. Met deze campagne gaat TeamAlert het lachgasgebruik onder jongeren in het verkeer tegen. ‘Word geen clown in het verkeer. Hoe spreek jij een ander aan?’ is de boodschap die hierbij centraal staat. Als aftrap van de campagne stond TeamAlert donderdag met een ludieke actie op het Stationsplein in Almere.
Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zegt: “Het aantal ongevallen waarbij lachgas een rol speelt, is veel te groot, ik vind dat zorgwekkend. Het kabinet zet er daarom op in lachgasgebruik in het verkeer aan te pakken. Naast handhaving zetten we in op voorlichting en bewustwording, hierbij zijn jongeren een heel belangrijke doelgroep. Heel goed dat TeamAlert de risico’s bij hen duidelijk maakt.”

Vorig artikelHonden mogen weer bij ’t Kleine Zeetje
Volgend artikelWorkshop Veilig online in Bibliotheek Bunschoten