Op dinsdag 29 november wordt de Gemeenteprijs uitgereikt aan een inwoner, organisatie of instelling die een actieve bijdrage levert aan de samenleving van de gemeente Bunschoten. Naast Stichting Waypointen Ontmoetingscentrum De Bron is Eemdijk Helpt één van de kanshebbers.
Eemdijk Helpt is een burgerinitiatief uit Eemdijk om mensen die in nood zijn op te vangen en een helpende hand te bieden. Samen met de drie kerken van Eemdijk en met inwoners uit zowel Eemdijk als Bunschoten-Spakenburg zet Eemdijk Helpt zich in voor de opvang van gevluchte mensen uit Oekraïne.
Op 24 februari viel Rusland Oekraïne binnen. De beelden op tv zijn hartverscheurend. Ook Eemdijk leeft mee. Er wordt geld overgemaakt en er wordt gebeden, maar toch voelen inwoners dat ze meer kunnen doen. Het liefst willen ze mensen hierheen halen om te helpen. Op Biddag in maart is de kern van Eemdijk Helpt ontstaan en tevens de vraag: ‘Wat kunnen wij bieden aan de vluchtelingen?’ Er is in zeer korte tijd enorm veel besloten en hulp gevraagd aan de inwoners van Eemdijk en Bunschoten-Spakenburg. De aanmeldingen waren massaal en hartverwarmend!
Op vrijdag 19 maart arriveerde in Eemdijk een bus met ongeveer 50 vluchtelingen. Een emotioneel moment. Moeders en kinderen met een klein tasje eigen spullen die zij nog mee konden nemen. Verder hebben ze alles moeten achterlaten om te vluchten voor de oorlog. Na aankomst zijn de vluchtelingen verdeeld over de gastgezinnen. De bus ging weer terug richting Moldavië met heel veel goederen voor de mensen daar!
Overdag was er dagopvang in de kerk waar heel veel vrijwilligers hun steentje hebben bijgedragen. Van activiteiten regelen tot aan het koken, iedereen kwam in beweging. De oorlog is nog steeds gaande, maar wel is er nu een ‘eigen’ plekje in een stacaravan.
Eemdijk Helpt hoopt en bidt met de mensen mee dat deze oorlog snel tot een einde mag komen en zij hun partners, zoons, vrienden en familie snel weer veilig in hun armen mogen sluiten.

Vorig artikelCollecte voor kinderen met een handicap
Volgend artikelRob van Diermen beëindigt contract per direct