Rondleiding op Sovjet Ereveld

0
179

Terwijl in Europa weer soldaten sneuvelen en burgers omkomen, liggen op het Sovjet Ereveld Russische en Oekraïense soldaten al decennialang broederlijk naast elkaar. Wie zijn zij en hoe kwamen ze hierterecht? Dat vertelt onderzoeker Remco Reiding op zondag 4 december tijdens een rondleiding op het Sovjet Ereveld.

Op het Ereveld, naast begraafplaats Rusthof aan de Dodeweg 31 te Leusden, liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven. Decennialang bleven ze, tijdens de Koude Oorlog, anoniem. Totdat Reiding erin slaagde soldaten te identificeren en hun families op te sporen.

Welke emoties die hereniging teweegbracht, wat de impact van de oorlog was op gewone gezinnen vertelt Reiding tijdens de rondleiding over het Ereveld. Die begint zondag 4 december om 11.30 en duurt ruim een uur.

Er wordt in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting ook een bezoek gebracht aan de naastgelegen oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof. Hier liggen ongeveer 175 Nederlandse en 230 andere geallieerde oorlogsslachtoffers begraven.

Deelname kost 5 euro per persoon. Voor donateurs van Stichting Sovjet Ereveld en voor Vrienden van het vfonds is de rondleiding gratis. Aanmelden is noodzakelijk via rondleidingen@sovjet-ereveld.nl.